Spar på varmeregningen med termoruder

Er du træt af at se på den dyre varmeregning måned efter måned? Du kan heldigvis gøre meget for at reducere varmeregningen. Det er en god ide, at udskifte de gamle vinduer med termoruder med energiglas. Termoruder med energiglas er mere isolerende end almindelige termoruder og er dermed også med til, at være mere energivenlige. Termoruder med energiglas er en god investering og har en lang holdbarhed.

Termoruder generelt:

Termoruder er anvendelige til store rudeflader og kom på markedet i 1960-1970`erne. Termoruder er karakteriseret ved, at bestå af 2 eller 3 lags glas med et lufttæt mellemrum. Glaslagene i termoruderne holes sammen af kanter i stål eller alu og er forseglet. Der findes forskellige former for termoruder. Man kan f.eks. købe dem med træramme eller træ/aluminium. Termoruder egner sig ikke til små vinduer på grund af deres energimæssige funktion. Som husejer må man ikke bare udskifte de gamle vinduer med termoruder. Ifølge energireglerne må man ikke placere termoruder i nybyggede huse eller ved udskiftning af alle vinduer. I forbindelse med knuste ruder må man gerne erstatte ruden med en termorude. I sådan et tilfælde anbefaler man, at det bliver en termorude med energiglas.

Termoruder med energiglas adskiller sig fra almindelige termoruder ved, at ydersiden af det inderste glaslag består af en metalbelægning. Denne metalbelægning sørger for at varmestrålingen bliver kastet tilbage i rummet. Derudover sørger metalbelægningen for, at solens lys også kan trænge ind i huset. Selvom det er en dyr investering, så er der mange, som vælger denne termorude model til deres nye vinduer. I mange tilfælde er det ruden der afgør, hvor dyrt det bliver at investere i energiglas. Energiruder har ekstra glas end almindelige ruder og hvis man vælger, at glasset skal være lamineret eller bestå af 3 lag glas, så er man nødt til at have en kraftig vinduesramme. Vinduesrammen skal kunne bære rudens vægt, så jo tungere glasset er, desto kraftigere skal vinduesrammen også være. I forbindelse med dette vil det naturligvis blive dyrere, da der skal mere materiale til at fremstille termoruden med energiglas.

Når du skal have monteret dine termoruder så er det vigtigt, at personen har erfaring med det. Montering af termoruder er ikke et amatør job, da det er en dyr erstatning der skal til, hvis en af ruderne går i stykker undervejs. En professionel bærer handsker, når ruderne skal monteres. Samtidigt er det vigtigt, at der bliver målt korrekt af til rammen og glasset, så en virksomhed kan producere den rette størrelse. Selvom du måske alligevel overvejer at montere termoruderne selv, så skal du være klar over, at det kan blive en dyr affære. Fejl bliver let lavet og derfor anbefales det, at man hyrer professionelle fagfolk, der ved hvad de laver.

Fordele og ulemper ved termoruder:

Udover de nævnte fordele som bedre sikkerhed, lavere varmeregning, lang holdbarhed og bedre isolering så er termoruder også med til at reducere træk og kulde fra vinduerne. I gamle huse kan det især trække meget og man lægger typisk mærke til det om vinteren. Med mindre træk bliver varmeregningen naturligvis mindre. Termoruder har et tykkere glas og er dermed også med til at dæmpe støj fra omgivelserne. Bor man ud til en trafikeret vej, tæt på motorvejen eller har larmende naboer, så kan termoruder afhjælpe disse problemer. Der findes også ulemper ved montering af termoruder i hjemmet. Termoruder er dyre at købe, så man skal have økonomien til det. Det kræver mere arbejde at fremstille termoruder, da de består af dobbeltglas. Derfor skal fabrikanterne bruge flere ressourcer på at fremstille dem, hvilket naturligvis gør dem dyrere i forhold til almindelige vinduer med enkelt ruder.