RKI og lån?

RKI er et register over dårlige betalere. Er du først registreret her, er dine muligheder for at låne penge stærkt begrænset, ligesom du ikke længere kan benytte dig af afbetalingsmuligheder i f.eks. cykelbutikker, telebutikker osv. Derfor er der helt naturligt lang vej til at optage et banklån, hvis du skal have bygget et nyt køkken eller renoveret dit bryggers.

Ofte kan man være havnet i RKI – der i dag kontrolleres af Experian – på grund af uheldige episoder fra ens unge år, men registeret skelner ikke mellem uheld og ringe intentioner: er du noteret i RKI, er du stemplet som dårlig betaler.

Kan man stadig låne penge, hvis man står i RKI?

Ja. Nogle steder kan man stadig låne penge trods RKI registreringen: Find lån trods RKI på denne side.

Spørgsmålet skulle måske snarere lyde, om det er en god idé at låne penge, hvis man allerede står i RKI? Ofte vil svaret være et klart ”nej”, men alligevel kan der være nuancer, som gør svaret mindre ligetil.

Det skal du være opmærksom på, når du låner trods RKI-status

Når du låner penge på trods af at være registreret i RKI, skal du primært have én ting for øje: spørg dig selv, om du kan klare at betale af på yderligere et udestående, samtidig med at du betaler din nuværende gæld tilbage og har økonomisk råderum til at leve.

Hvis du ikke kan svare ja til de ting, bør du ikke låne flere penge, da du risikere at skabe en sværere position for dig selv.

Hvis du tænker på at låne penge, fordi du gerne vil afdrage gæld, skal du ikke låne flere små eller mindre beløb, men undersøge dine muligheder for et samle lån. Du kan ansøge et samlelån hos Banknorwegian eller anmode om et samlelån i din nuværende bank. Der kan være mange fordele ved at gøre dette, da du kan betale eller mindre lån af såfremt du har klatgæld, ligesom du får bremset de mange renter, der måned efter måned gør dine lån dyrere – og giver en opslidende fornemmelse, da det føles tungt at betale dem tilbage.

Sidste kommentar til samlelånet er, at når du har fået betalt dine udeståender, bliver du straks fjernet fra RKI. Det kan være en virkelig befriende oplevelse, som igen giver en normal hverdag uden de mange rudekuverter og søvnløse timer. Det at spekulere over dårlig økonomi kan nemlig tære hårdt på både krop og sind.

Husk at få flere tilbud

Hvis du beslutter dig for at låne penge selvom du står noteret i et skyldnerregister, så husk at søg flere steder. Det kan spare dig fra ekstra omkostninger, eftersom det giver mulighed for at sammenholde de enkelte tilbud og vælge det med den laveste rente.

Når du låner uden sikkerhed og uden om banken, må du dog forvente en relativ høj rente de fleste steder. Sådan er vilkårene, men til gengæld tilbydes du en mulighed at låne penge på.

Til sidst vil vi gerne understrege, at du ikke bør låne penge, hvis dit budget ikke kan bære det, og at du bør overveje et samlelån, hvis du har meget klatgæld.